Veiligheid en privacy

Om digitaal met jouw huisarts of de huisartsenpost te praten via Spreekuur.nl, hebben we jouw gegevens nodig. Bijvoorbeeld je naam, adres en gegevens over je klacht. Wij gaan betrouwbaar met jouw gegevens om. Zo voldoen we aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat is de wet voor de privacy. Lees ook onze privacyverklaring, over hoe we met jouw gegevens omgaan.

Inzage

Huisartsen of zorgverleners die onder toezicht van een huisarts werken mogen jouw medisch dossier bekijken. Soms wil hij extra informatie over iets dat hij leest. Daar kan hij dan bij een andere zorgverlener om vragen. Soms is hij verplicht uw gegevens met anderen te delen en is uw toestemming niet nodig. De huisarts mag gegevens uit je dossier delen als je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Jouw huisarts deelt je medische gegevens alleen als dat voor jouw behandeling nodig is.

MedMij-certificering

Spreekuur.nl heeft de MedMij-certificering. Dat betekent dat wij jouw medische gegevens veilig uitwisselen met jouw huisarts en andere zorgverleners. Om de MedMij-certificering te krijgen, voldoet Spreekuur.nl aan een aantal strenge eisen, waaronder:

  1. Dat jij zelf het overzicht hebt in je gezondheidsgegevens. En dat jij deze je hele leven kunt bekijken in jouw persoonlijke deel op onze website.
  2. Dat jij alleen bepaalt welke gegevens je in je medisch dossier verzamelt. En met wie je ze deelt.
  3. Dat jouw gezondheidsgegevens volgens strenge eisen zijn beveiligd. En als zorgverleners je gegevens uitwisselen, zijn deze gegevens altijd versleuteld. Dat betekent dat ze een speciale code hebben en dat jij anoniem blijft.
  4. Dat je gegevens alleen bewaard worden in je eigen medisch dossier. Alleen je huisarts kan hierbij. Je gegevens gaan dus niet naar mensen die niets met jouw zorg te maken hebben.

Account Spreekuur.nl

Gebruik je Spreekuur.nl voor de eerste keer? Dan wordt je gevraagd om een account aan te maken. Zo controleren we jouw identiteit en kun je veilig gegevens met de huisarts delen.

Als je een account maakt op Spreekuur.nl, slaat Spreekuur.nl je gegevens op. Je kunt je gegevens daar zelf ook terugvinden. Het gaat om deze gegevens:

  • Naam, adres en woonplaats
  • Burgerservicenummer
  • Naam van je eigen huisarts
  • Telefoonnummer en e-mailadres

Wil je inloggen? Dat kan met DigiD. Of met een wachtwoord en gebruikersnaam die je zelf kiest. Voor het inloggen gebruiken wij twee-factor-authenticatie. Dat betekent dat je via twee stappen moet inloggen. Je account is daardoor extra beveiligd. En je bent de enige die toegang heeft tot je account.

Let op! Geef je inloggegevens nooit aan andere mensen. Bewaar je inloggegevens op een veilige plek, in je computer of op papier. Vind je het lastig om online dingen te regelen, en krijg je daarbij hulp van iemand? Dan kun je je inloggegevens wel aan deze persoon geven.